Návštěva společnosti Anest Iwata v Japonsku

V prosinci roku 2022 jsme v rámci několikaleté spolupráce s firmou Shanghai Screw Compressors Co., Ltd (SCR) navštívili výrobní závod společnosti Anest Iwata v Japonsku. V tomto článku se dozvíte, co bylo předmětem naší návštěvy a na jaké novinky se můžete v následujícím období těšit.

Setkání se zástupci SCR

Naši společnost v zemi vycházejícího slunce reprezentovali ti nejpovolanější, a to kolegové z obchodního úseku Kompresory, kteří první den projednávali se zástupci firmy SCR budoucnost a rozvoj naší spolupráce a diskutovali o uvedení nových typů šroubových kompresorů na český a slovenský trh. Na schůzce jsme se dozvěděli i to, že společnost SCR plánuje pro rychlejší distribuci šroubových kompresorů zřídit dva velké sklady na území Evropské unie, kdy by jeden z nich mohl být i u nás v České republice. Pro naše české a slovenské zákazníky by tato skutečnost znamenala nejen zkrácení doby dodání o několik měsíců, ale především rozmanitější výběr z více produktových řad a variant jednotlivých strojů.

Školení v sídle Anest Iwata

Následující den jsme navštívili sídlo firmy Anest Iwata v Jokohamě, která v roce 2018 uzavřela se společností SCR strategické joint-venture s cílem výrazného posílení vývoje energeticky úsporných kompresorů za podpory striktního japonského systému řízení kvality. Po seznámení se s vedením společnosti na nás čekalo školení na téma bezolejových kompresorů a údržby šroubových bloků i s názornými ukázkami. V rámci tématu bezolejových kompresorů byl brán zřetel především na četnost využití těchto strojů. Oproti jiným zemím je ve výrobních podnicích ve většině japonských prefektur v provozu více než 60 % bezolejových šroubových kompresorů. Tento fakt dokazuje, že stroje, které k provozu nepotřebují žádný olej, naleznou uplatnění i v jiných oblastech, než jen ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Neméně důležitým faktem při použití bezolejových strojů jsou nejen nižší náklady spojené s likvidací kondenzátu a údržbou, ale také velmi nízká hlučnost, která by se dala srovnat například s moderní chladničkou.

Návštěva výrobního závodu Anest Iwata

Den po návštěvě sídla firmy Anest Iwata jsme navštívili i její výrobní závod poblíž města Fukušima, který se specializuje na výrobu spirálových a pístových kompresorů. Po představení managementu společnosti nám byla umožněna prohlídka jednotlivých fází výroby. Pýchou samotného výrobního procesu je automatická linka, do které její obsluha vkládá pouze materiál, jehož počet ukazuje LED displej nad každým stanovištěm. Díky tomuto technickému zdokonalení je proces výroby rychlejší a chybovost obsluhy je zároveň eliminována na minimum. Prohlídka dále pokračovala například do anechoické komory, kde zaměstnanci testují hlučnost kompresorů. Zajímavým poznatkem v této konkrétní části prohlídky byl fakt, že díky týmu zkušených odborníků v oddělení R&D vyrábí Anest Iwata jedny z nejtišších pístových kompresorů na trhu.

Závěr návštěvy

Naši návštěvu Japonska jsme zakončili oficiální večeří s představenstvem společností Anest Iwata a SCR. Po nově nabytých znalostech z předchozích dnů jsme především vedli debatu o bezolejových šroubových kompresorech v České republice a na Slovensku, a co vše můžeme v naší vzájemné spolupráci udělat pro rozvoj tohoto segmentu na těchto územích.